És al·lèrgia, o és una cosa pitjor?

gripe

Estàs congestionat, tusses i moqueges sense parar. Al·lèrgia, penses immediatament: som a la primavera. I és possible que ho sigui, però també podria ser alguna altra afecció. Tot i així, no és fàcil esbrinar què és el que provoca determinats símptomes.

El tractament de les al·lèrgies és molt diferent del tractament adequat d’un refredat o d’una grip. Si una d’aquestes afeccions s’intenta pal·liar amb antihistamínics, que és el tractament habitual de les al·lèrgies, l’únic que s’aconsegueix és sotmetre el pacient als efectes secundaris dels medicaments, sobretot la letargia. Una infecció vírica com la grip, o un refredat, necessita molt líquid, repòs i, si cal, antitussígens.

S’han de buscar senyals que demostrin que els símptomes NO són els de l’al·lèrgia, sinó d’altres malalties com la sinusitis, el refredat o la grip. L’Asthma and Allergy Foundation of America dona les pistes següents:

5 senyals que NO és al·lèrgia…

1. Que la mucositat sigui de color verd. És un senyal d’infecció.

2. Tens febre. L’al·lèrgia mai implica febre, calfreds ni fogots.

3. Et fan mal les galtes i els pòmuls. Les al·lèrgies poden provocar molèsties als sins nasals, al voltant dels ulls i a les temples. En canvi, si et fan mal els pòmuls, o fins i tot les dents, pots estar patint un procés inflamatori habitual de les sinusitis, però NO de les al·lèrgies. Si és així, necessitaràs un tractament antibiòtic.

4. Tusses… però no només tusses. És difícil diferenciar una tos al·lèrgica d’una causada per un virus. Tingues en compte aquesta llista: si a més de tos pateixes algun d’aquests símptomes, probablement tinguis alguna infecció més seriosa que l’al·lèrgia.

5. Estàs congestionat i et fa olor l’alè. L’al·lèrgia pot causar congestió, però no mal alè. Si la congestió va acompanyada de mal alè o d’un gust estrany a la boca, pot ser que pateixis alguna infecció.

Si creus que no és al·lèrgia, has d’anar al metge.

Flores

4 senyals que SÍ és al·lèrgia

1. Un conjunt de símptomes. Congestió nasal, gola irritada, degoteig al nas, picor a les orelles, certa irritació als ulls.

2. Fa més de dues setmanes que tens aquests símptomes. Si no millores (tot i que tampoc empitjoris) en un parell de setmanes, probablement és al·lèrgia, ja que un refredat o una grip remeten en un parell de setmanes.

3. La mucositat és groga o transparent, o de color groguenc/blanquinós: tot indica al·lèrgia.

4. No tens molèsties la resta de l’any. Si tots els problemes apareixen a la primavera, quan les plantes floreixen… ja seria casualitat, no creus?

Si creus que tens al·lèrgia

El que et convé més és parlar amb el teu metge, però si no pots anar-hi, parla amb el farmacèutic, que sabrà recomanar-te el tractament més adequat per al teu cas, incloent un antihistamínic que no necessiti recepta.